Nieuw

Download nu onze nieuwe whitepaper: De zes voordelen voor uw IT-afdeling

Terug naar het overzicht

“Een totaaloplossing van Oracle? Dat is voor ons toch onbetaalbaar?” Veel bedrijven klagen nog weleens over de prijzen van Oracle-oplossingen. Toegegeven: een hyperconverged systeem als de Oracle Database Appliance is zeker niet de goedkoopste oplossing. Maar in deze blog laten we u middels keiharde cijfers zien dat u met een ODA liefst 57% kunt besparen op de total cost of ownership (TCO).

Simpel en geoptimaliseerd

Simple. Optimized. Affordable. Drie unieke elementen van de Oracle Database Appliance die werkelijk overal terugkomen. De eenvoud en optimalisatie staan inderdaad als een paal boven water. Als hyperconverged systeem werken alle geïntegreerde elementen als server, storage, networking en software vloeiend samen om uw Oracle database te laten excelleren.

Doordat alle elementen in de ODA gebouwd zijn om samen te werken, bespaart u veel tijd en geld op onderhoud en beheer. Bovendien hoeft de IT-afdeling geen kostenbare tijd te besteden aan het juist koppelen van hardware van een veelvoud aan leveranciers. Deployment en implementatie worden zo gereduceerd van dagen naar slechts enkele uren.

Ook betaalbaar?

Over de betaalbaarheid van de database toepassing zelf bestaan bij veel mensen nog weleens twijfels. Dit komt voornamelijk door de aanschafprijs en de perceptie dat een product van Oracle per definitie duur zou zijn. Met een list price van ongeveer 21.000 euro (ODA X7-2M) ligt de initiële investering in de toepassing inderdaad een stuk hoger dan wanneer je zelf een database omgeving bouwt met twee kleine servers en een storage-omgeving. Echter, de kosten die in deze ‘Build your own’ omgeving zullen volgen liggen vele malen hoger dan de kosten die volgen bij een geïntegreerd systeem als de ODA.

TCO: Een realistisch kostenbeeld

De term total cost of ownership gaat uit van een totaal kostenoverzicht over de periode dat een bepaald product gebruikt wordt; de levenscyclus. Dit zijn alle kosten die met dit product gepaard gaan totdat er afstand van wordt gedaan, zowel directe als indirecte kosten. Behalve de aanschafwaarde worden hier ook operationele kosten (personeel, onderhoud en beheer), softwarekosten en licentiekosten meegenomen. Leveranciers van IT-systemen en -producten praten vaak over voordelige total cost of ownership als argument om klanten te overtuigen van de betaalbaarheid op lange termijn. Echter, in veel gevallen zijn deze woorden enkel en alleen gebaseerd op aannames. Ook van de Oracle Database Appliance wordt de relatief lage TCO genoemd als een van de grote voordelen.

ODA X7-2M vs. Dell PowerEdge 730

Om dit argument kracht bij te zetten hebben we een voorbeeld van een organisatie met ongeveer 200 medewerkers in dienst. Dit bedrijf heeft een berekening gemaakt voor een periode van vijf jaar – dit is een gebruikelijke levenscyclus van hardware. Zij hebben alle kosten van de Oracle Database Appliance X7-2M afgezet tegen de kosten die zij zouden hebben gemaakt als ze gekozen zouden hebben om hun bestaande ‘Build your own’ omgeving uit te breiden met een Dell PowerEdge R730 server. Dit is een veelvoorkomende oplossing bij eindgebruikers die in de doelgroep vallen voor een ODA X7-2M.

Kostenelementen:

De TCO-berekening van dit bedrijf bestaat uit onderstaande kosten:

  • Architectuur (infrastructuur en database);
  • Deployment (setup server, storage, database);
  • Migratie van de database;
  • Licenties & Support van de software (operating system en hypervisor) voor de infrastructuur;
  • Patching;
  • Management & Operations (operating system, hypervisor, database-management).

Analyse tabel – Binnen een jaar break-even

Uit bovenstaande tabel blijkt dat kiezen voor een Build your Own omgeving over een periode van drie jaar ongeveer 57% duurder is dan kiezen voor de hyperconverged Oracle Database Appliance X7-2M. De totale kosten voor een zelfgebouwde omgeving liggen op ruim € 200.000, terwijl de ODA een TCO heeft van € 87.000. Dit is een verschil van bijna 57% in het voordeel van de ODA. Daarnaast is in onderstaande grafiek zichtbaar dat het break-even punt al na een half jaar is behaald. Dit betekent dat de initiële investeringen in een ODA al na een half jaar zijn gelijk getrokken en dat de toepassing vanaf dat moment flinke kosten bespaart.

Appels to apples

Om een realistische kostenvergelijking te maken tussen de Oracle Database Appliance en een zelfgebouwde omgeving is het belangrijk dat deze vergelijking geen licenties voor Oracle databases meeneemt. Indien we dat wel zouden doen, zouden de verschillen nog vele malen groter zijn. Indien u uw databases niet in een door Oracle erkende databaseomgeving laat draaien, dan kan dit extreem hoge licentiekosten met zich mee maken. Deze keuze zullen bedrijven niet snel maken.

Conclusie

Dat de ODA u flink bespaart op TCO is geen marketing-praatje. Het voorbeeld in deze blog laat zien dat u binnen een jaar break-even kunt spelen en na een periode van vijf jaar tot wel 57% kunt besparen op directe en indirecte kosten.

Vanuit de overtuiging dat de Oracle Database Appliance simple, optimized en affordable is, zijn deze kostenbesparingen ook goed te verklaren. Als single vendor engineered systeem is de toepassing in no time gedeployed en werken alle componenten vloeiend samen. Hierdoor is minder tijd en geld nodig is voor onderhoud en het aantal manuren van uw database manager en system administrator blijft binnen de perken.

Bovendien is de ODA geoptimaliseerd voor uw Oracle database. Op uw Dell server zal de storagecapaciteit verdeeld worden tussen de database, applicaties en andere toepassingen. Dit zorgt voor lagere performance. De ODA heeft 100% toegewijde storage voor uw database.

Demo aanvragen

Wilt u weten hoe de ODA ook voor uw organisatie kostenbesparingen kan realiseren? Vraag de gratis Demo aan via onderstaande button.

Demo aanvragen Terug naar het overzicht

Download nu onze nieuwe whitepaper.

Door te focussen op eenvoud, optimalisatie en kostenbesparingen, weet de Oracle Database Appliance uw IT-afdeling op liefst zes manieren te ondersteunen. In onze whitepaper leest u precies waar de ODA het verschil maakt. 

Gratis download